De groene bistro

07 juni, 2013

Magische AardappelMasala met gedroogde abrikozen en cashewnoten

Masala wil zeggen; een mix van specerijen, en wordt voornamelijk gebruikt in de Zuid-Aziatische keuken. Ik ben helemaal weg van specerijen; vooral van komijn, kaneel en kardemom.. mmmm! Deze kruiden worden dan ook niet heel zelden gebruikt in mijn keuken ;)

Ik heb een masala gecreëerd, dat niet heel pittig is, maar wel heerlijk gekruid, daarnaast lekker zoet door de gedroogde abrikozen en lekker romig door een pasta van cashewnoten. Ik ben er helemaal weg van! Ook mijn kinderen vinden het heerlijk, vooral door de aardappelen waarschijnlijk ;)


Voorbereidingstijd: 2 uur en 3 kwartier, waarvan 2 uur weektijd
Benodigd: keukenmachine

Ingrediënten:
• 2 kleine handen ongezouten cashewnoten
• 4 gedroogde abrikozen
• 3 el kokosolie
• 1 tl kardemom, gemalen
• 1 tl komijn, gemalen
• 1/2 tl kruidnagel, gemalen
• 1 el verse geraspte gember
• 2 teentjes knoflook, fijngesneden
• 400 ml passata (gepureerde tomaten)
• 2 middelgrote aardappelen, in kleine blokjes gesneden
• 1 middelgrote bataat (zoete aardappel), in kleine blokjes gesneden
• 1 grote ui, fijngesneden
• 1 el verse fijngehakte gember
• 1 el tijm, fijngehakt
• 1 handje ongezouten cashewnoten, ietwat fijngehakt
• 10 gedroogde abrikozen, in kleine stukken gehakt
• mespunt chilipoeder
• mespunt gemalen korianderzaad
• zout
• extra rijstmelk of water

Bereiding:
1) Week 2 handen cashewnoten en 4 abrikozen minstens 2 uur in water.
2) Verhit 1 el kokosolie in een kleine pan en doe hier de kardemom, komijn, kruidnagel, geraspte gember en knoflook bij en bak deze ongeveer 1 minuut in de olie op laag vuur.
3) Voeg dan de passata toe en laat het geheel ongeveer 30 minuten inkoken op een laag vuur. Roer regelmatig door.
4) Kook ondertussen alle aardappelblokjes in zo'n 3 tot 5 minuten gaar en zet ze aan de kant.
5) Verhit in een grote bakpan 2 el kokosolie en bak daarin de ui, gember en tijm voor zo'n 15 minuten op laag vuur. Roer goed om, zodat het niet aanbakt.
6) Maal de geweekte cashewnoten en abrikozen tot een pasta met 6 el weekwater (of meer indien nodig) in een keukenmachine en voeg deze toe aan de ingekookte tomatensaus en roer goed door.
6) Voeg dan de tomatensaus toe aan het uimengsel in de grote bakpan en voeg dan de aardappelen en de laatste 4 ingrediënten aan toe; de cashewnoten, abrikozen, chilipoeder en korianderzaad. Roer het geheel goed door en klaar is de masala. Voeg naar smaak nog wat zout toe.
7) Mocht je de masala graag wat dunner hebben, kun je nog wat rijstmelk of water toevoegen.

Suggesties: deze masala is ontzettend lekker met naan, farinata (pannenkoek van kikkererwtenmeel) of rijst.

Bon appetit!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten